12 dingen die je moet weten als je een rondreis door Oman gaat plannen

door  | mei 12, 2022 | AzieOman

Oman staat al een hele tijd op mijn lijstje om naartoe te gaan, 

maar ik ben er dus nog niet geweest. 

Het heeft zo’n enorme aantrekkingskracht op mij. 

Afgelopen week was ik bij een bijeenkomst van Jan Tourism, waar Jasmin van 

Al Mamaari Tours (een locale agent in Oman) een presentatie gaf over dit 

te gekke land. Al Mamaari Tours is een echte specialist en Jasmin gaf me dus 

heel veel interessante tips die ik graag met jullie deel 

(thank you Jasmin and Inez). Super handig voor als je een reis naar 

Oman gaat plannen.

1. Oman is een van de veiligste landen ter 

wereld

Het is misschien wel de meest gestelde vraag over Oman. Is het er wel veilig? 

Veel mensen hebben direct een onjuist beeld van Oman en reizen er daarom 

ook niet naartoe. 

Maar wist je dat Oman een van de veiligste landen in de wereld is met een 

super laag criminaliteitscijfer? Er is geen oorlog, vluchtelingenproblematiek of 

armoede en de politiek is heel stabiel. Je kunt hier dus heel goed een rondreis 

maken (met eigen auto). En reizen met kinderen is dus ook geen enkel probleem.

2. De wegen zijn super goed, dus zelf rijden is

 geen probleem

Er worden veel reizen met chauffeur/gids aangeboden en dat is natuurlijk 

een super fijne manier om het land te ontdekken. 

Een locale gids kan je heel veel over dit bijzondere land en zijn cultuur & gebruiken vertellen. Dat kan zeker een meerwaarde zijn. Maar ga je liever zelf op pad zoals wij? 

Dan kan dat absoluut met een huurauto. De wegen zijn goed, de bevolking is 

super vriendelijk en altijd bereid je te helpen en het is super veilig. 

Een 4WD zou ik zeker wel aanraden voor deze bestemming. 

Zin in een selfdrive door de woestijn? Zeker niet doen! Je verdwaalt namelijk zo 

in de uitgestrekte leegte. Wel kun je een begeleidingsservice boeken als 

je naar je tentenkamp in de woestijn rijdt. Dan rijd je met je eigen 4WD achter 

iemand aan de woestijn door. Super cool toch!

3. Alcohol is bijna nergens te krijgen

Oman is een moslimland en alcohol is voor moslims verboden. Als toerist mag je wel alcohol drinken, maar het is bijna nergens te krijgen. Zie je jezelf ‘s avonds al lekker genieten van een koud wijntje (het hoort toch een beetje bij vakantie vieren), dan moet je dit dus zelf meenemen (koop het duty free op Schiphol en laat het verpakken) of boek een hotel met een alcohol licentie. 5-sterren hotels hebben meestal een licentie, en enkele 3* en 4* hotels ook. Even checken dus als het belangrijk voor je is.

4. Respecteer lokale gewoontes en de cultuur

Je hoeft je in Oman niet hetzelfde te kleden als de Omani, maar heel bloot rondlopen zal niet gewaardeerd worden. Uit respect voor de lokale bevolking is het verstandig om schouders en knieën te bedekken. Laat hemdjes en korte broeken dus thuis. Denk bijvoorbeeld aan een lange rok of luchtig jurkje met korte mouwen die tot over de knieën valt. Een korte broek voor mannen wordt hier gezien als ondergoed, dus dat kan weleens de reden zijn dat je aangestaard wordt als je deze draagt. Kies dus liever voor een luchtige linnen of katoenen lange broek. En draag shirts of blouses met lange mouwen.

Een hoofddoek hoef je nergens te dragen, behalve als je een moskee betreedt. In een moskee dienen, zowel mannen als vrouwen, bedekkende kleding te dragen (tot en met polsen en enkels). Ga je zwemmen in een Wadi of in de zee, dan is een bikini een no go voor vrouwen. Draag een broekje met shirtje of lang shirt. In de hotels is het geen probleem om in bikini te zwemmen en zonnen of een zomerjurk te dragen.

5. Houd rekening met het weer

De beste periode om naar Oman te gaan is van oktober tot en met april. Het kan hier buiten deze periode namelijk erg heet worden. Niet echt de ideale periode dus om een rondreis te maken. In de bergen is het van mei tot en met september wel aangenaam, namelijk zo’n 25-28 graden. In deze periode zou ik dus alleen een mountaintour aanraden, maar dan mis je wel veel andere leuke plekken. In de bergen is het van oktober tot en met april juist erg koud ‘s nachts (0-5 graden). Overdag is de temperatuur dan wel lekker. Overweeg om een dagtocht richting de bergen te maken en er niet te blijven overnachten.

Je zou het misschien niet zeggen maar Salalah in het zuiden van Oman kent een Monsoon seizoen, namelijk van juni – september. Het regent er dan licht heel de dag. De Omani zijn er dol op en nemen hun kinderen er graag mee naartoe om te genieten van de regen. Picknicken in de regen vinden ze geen enkel probleem. Ik neem even aan dat je niet persé behoefte hebt aan regen, dus vermijdt deze plek in deze periode.

6. Niet alle wadi’s hebben alle seizoenen water

Als je aan Oman denkt, denk je vast aan een land met veel woestijn. En hoewel dat zeker zo is, heb je er ook mooie steden en dorpen, (tropische) stranden, wildlife, ruige bergen en prachtige groene Wadi’s. Wadi zijn (rivier)valleien die zich vullen met water, waardoor een tropische groene oase ontstaat. Als er water in de wadi’s staat kun je er zwemmen. Maar niet iedere wadi heeft water in ieder seizoen. Check dit van te voren als je er eentje wilt bezoeken.

7. De geitenmarkt in Nizwa

De geitenmarkt in Nizwa is een stop die veel mensen in hun route opnemen. Tijdens de wekelijkse markt op vrijdagochtend (6.00-9.30 uur) verhandelen de Omani hun vee. Een prachtig schouwspel voor diegenen die er van houden en voorbereid zijn. En daar bedoel ik mee dat je er rekening mee moet houden dat Omani hun dieren anders behandelen dan je misschien gewend bent. Het kan er soms heftig aan toe gaan. Toch zou ik het je willen aanraden omdat het ook bij hun cultuur hoort en een machtig schouwspel is. Je kijkt je ogen uit. Kun je daar echt niet tegen, dan kun je deze markt misschien beter overslaan. 

De hotels in Nizwa zijn voor de donderdagavond vaak lang van te voren volgeboekt omdat iedereen er dan wil blijven overnachten. Boek je hotel dus tijdig.

8. De mooiste bounty stranden vind je in Salalah

Ik moet eerlijk zeggen dat ik zelf niet meteen aan tropische stranden denk als ik aan Oman denk, maar nu weet ik wel beter. In Salalah in het zuiden van Oman zijn de stranden idylissch. Van Muscat naar Salalah is het echter zo’n 10 uur rijden en je vindt niet veel interessante stops en accommodaties onderweg. Wil je je rondreis in Oman graag afsluiten in Salalah, dan zou ik aanraden een binnenlandse vlucht te nemen. Deze doet er zo’n 1,5 uur over. Wel goed om te weten, de stroming is sterk in Salalah, waardoor er vaak een “red flag” is en je niet in zee kunt zwemmen. Kom je echt om te zwemmen dan zou ik aanraden in de omgeving van Muscat te blijven. De stranden zijn misschien iets minder mooi, maar nog steeds prachtig. Strandhotels hebben vaak hun eigen privé strand.

9. Bezoek aan Musandam

Musandam is een schiereiland in het noorden van Oman, wat ook wel bekend staat als het Noorwegen van Arabië. In deze regio heb je prachtige Arabische kalkstenen fjorden die fel afsteken tegen het turquoise water. Je kunt hier met een traditionele dhow de fjorden verkennen en de kans is groot dat je onderweg dolfijnen tegen komt.

Om dit gedeelte over land te bereiken moet je echter wel twee keer een landsgrens passeren omdat de Verenigde Arabische Emiraten ertussen liggen. Rijd je met een huurauto, dan moet het overschrijden van landsgrenzen toegestaan zijn. Check dit bij de verhuurder. Ook moet je rekening houden met douaneformaliteiten en visavereisten. Praktisch gezien kan het dus handiger zijn om een binnenlandse vlucht te nemen vanuit Muscat (1 uur vliegtijd). Dan vlieg je namelijk gewoon binnen Oman. Ook is het mogelijk een ferry te nemen die ten noorden van Sohar vertrekt.

10. Schildpadden eieren zien leggen op het strand

Raz al Jinz turtle reserve is de beste plek om de bedreigde groene schildpad eieren te zien leggen op het strand. Het beste seizoen om dit te zien is van april tot september. In het reserve kun je ook overnachten. Het is zeker geen bijzondere accommodatie, maar prima om te verblijven voor deze unieke ervaring. Verwacht er niet teveel van. Een goede (basic) alternatief is het Turtle Guesthouse vlakbij het reserve.

Om de schildpadden te beschermen mogen er per keer maar een beperkt aantal bezoekers mee. Boek dus ruim van te voren om teleurstelling te voorkomen.Er zijn meerdere groepen en deze bestaan uit maximaal 25 personen. Dit is dus wel wat massaal. Houd hier rekening mee zodat dit niet tegen valt. Ik heb me laten vertellen dat de ochtendtour iets rustiger is, dus dat zou een goede optie kunnen zijn. Wildife is wildlife, dus je weet nooit of je daadwerkelijk een schildpad gaat zien. Fingers crossed dus.

Zie je het toch niet zitten om hier schildpadden te gaan spotten, maar wil je wel schildpadden zien? Ga dan met een snorkeltour mee. Met een beetje geluk spot je schildpadden terwijl je aan het snorkelen bent.

11. Slapen in de woestijn

In Oman kun je slapen in de woestijn wat natuurlijk een toffe beleving is. Er zijn ondertussen heel veel desert camps in alle prijsklasses, van basic tot luxe. Qua verzorging is bij sommige camps het ontbijt en diner inclusief, en bij andere is het op basis van logies. Check dit even goed als je de prijzen met elkaar vergelijkt. Maar wat mij betreft is het ook belangrijk om te checken waar het camp ligt. Hoe dieper de woestijn in hoe beter, want dit draagt zeker bij aan je woestijnbeleving. En hoe minder lichtvervuiling, hoe mooier de sterrenhemels.

Thousand Nights Camps ligt bijvoorbeeld op 45 minuten rijden de woestijn in, heeft toffe tenten (extra bedden bij te plaatsen), leuke activiteiten en ontbijt & diner inclusief. Hier kun je kiezen voor een begeleidingsservice waarmee je in je eigen 4WD achter iemand aanrijdt naar het tentenkamp. Hoe vet is dat!

12. Twijfel je nog? Kijk dan zeker deze video over Oman

Kom ook naar het Reisprof Event, waar Oman aanwezig is om je alles te vertellen over dit indrukwekkende land.

Hier vind je nog meer informatie via deze link

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *