Cuba-JBC Agencies

We hoeven natuurlijk niet te vertellen hoe bijzonder prachtig en gastvrij Cuba is. Cubanen zullen alles doen om, met de steeds beperkter verkrijgbare middelen, toeristen zich welkom te laten voelen. Echter voelen wij ons verplicht om jullie te wijzen op de volgende situaties: 

 

Drinkwater in flessen is moeilijk te krijgen vanwege tekort aan plastic. Door de aanhoudende problemen tussen Oekraïne en Rusland zijn er leveringsproblemen met het plastic, maar ook steeds vaker van voedingsmiddelen en grondstoffen. De menukaart in Paladares en ook vaker hotels wordt steeds beperkter. Let wel; honger lijden is er niet bij, maar variatie aanbrengen wordt lastiger. Gelukkig zijn Cubanen al gewend hiermee te dealen. De creativiteit van de Cubaanse koks is haast oneindig, waardoor toeristen kunnen blijven genieten van de Cubaanse keuken. Juist het tekort aan grondstoffen maakt dat de puzzel steeds moeilijker is om op te lossen. 

 

In het grootste deel van het land is ook brandstof erg spaarzaam. Toeristische voertuigen zoals huurauto’s en touringcars krijgen wel prioriteit maar toch zorgt dit er voor dat men soms 3 of 4 tankstations langs moet om benzine te krijgen. In een enkel geval betekent dit dat een aanpassing van de route nodig is als gevolg van het (lokale) brandstof te kort. Mede hierdoor hapert de stroomvoorziening, waardoor zogenoemde black-outs vaker voorkomen dan we gewend zijn. Daar bovenop heeft de Cubaanse brandstof voorraad natuurlijk een flinke deuk opgelopen door de brand onlangs in de olietanks in Matanzas.

 

Huurauto’s zijn er nog voldoende, maar de kwaliteit wordt steeds lastiger te waarborgen. Dit heeft alles te maken met de leveringsproblemen van onderdelen. Kantoor Havana doet er alles aan om reizigers op weg te helpen in een veilig vervoersmiddel.

 

Dit alles veroorzaakt uitdagende situaties voor de reizigers. Via dit schrijven willen wij jullie hierover informeren, zodat de reizigers met een reële verwachtingen kunnen afreizen naar dit prachtige Caribische eiland. Voor de onervaren reiziger lijkt het erop dat op dit moment reizen in Cuba een stap te ver is. Mocht men toch de sprong willen wagen is een goede voorbereiding een must.

 

Met betrekking tot de voorbereiding van zowel de onervaren maar ook de ervaren reiziger willen we graag de volgende adviezen delen:

 

In samenwerking met Johnny Jungle – Eco Social Shop kunnen jullie reizigers door middel van een cumstomized kortingscode een waterfilterfles bestellen via https://www.johnnyjungle.nl. Met een waterfilterfles hebben klanten te allen tijde de beschikking over schoon drinkwater. Het zuivert 99,99%. En door het kopen van deze duurzame waterfles geef je automatisch een kind in een ontwikkelingsland een jaar lang schoon drinkwater. De kortingscode (Johnnycuba10) is exclusief voor jullie reizigers en geeft 10% korting op de aankoop van de drinkwaterfles (exclusief verzendkosten). 

 

Daarnaast adviseren wij om voldoende contanten mee te nemen, niet in US dollars, maar in euro’s. In geval van een roundtour, meet & greet of excursie in Havana op de dag na aankomst zal de gids uitgebreid uitleg geven over de Cubaanse geldstromen. Overal moet je hoofdzakelijk afrekenen in contanten. In geval van individuele reizigers adviseren we om een bedrag tussen de 70 en 100 euro per persoon per dag mee te nemen. Dit is uiteraard ook afhankelijk van de vooraf geboekte excursies. Pinautomaten werken helaas niet. Wisselen kan gedaan worden bij een bank, Cadeca wisselkantoor of bij de (grotere) hotels. Betalen per creditcard is met name in de grotere hotels wel mogelijk.

Wij houden jullie uiteraard op de hoogte van verder verbeteringen/ontwikkelingen.Team JBC-Agencies

 

JBC Agencies houdt een presentatie op het Reisprof Event om 11.00 uur. Meld je snel aan als je meer wilt weten!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *